Fotosessioon “Cake smash” – laste sünnipäeva tähistamise traditsioon

Mis see on  – “Cake smash” fotosessioon?

Mõnikord meie tahaksime teha midagi muud peale oma traditsioonilist peode tähistamist. Siis me hakkame ringi vaatama, mis toimub teistes riikides ja otsime värskeid ideid. “Cake smash” fotosessioon lapse esimesel sünnipäeval – on just selline värske idee, mis ei ole veel laiali levinud Eestis.

Mis tuleb välja, kui lasta lapsel teha oma sünnipäeva tordiga kõike mida ta tahab? Kindlasti väga ebatavaline fotosessioon ja palju unikaalseid fotosid. Ainuke ülesanne – jäädvustada kõige naljakamaid momente. Selline ongi see ameeriklaste traditsioon – anda lapsele tema esimese sünnipäevatordi ning teha palju-palju pilte.

See on väga tore alternatiiv tavalisele fotosessioonile esimese või teise sünnipäeva puhul ja samas unustamatu kogemus ning lõbus ajaviide. Ja see on kõik pakub huvi nii lapsele, kui ka lapsevanematele. Sellised pildid kindlasti kaunistavad lapse pildialbumit ja hiljem meenutavad lõbusaid hetke lapsepõlvest.

Selle fotosessiooni saab korraldada mitte ainult sünnipäeva puhul vaid ka ilma tähtpäeva, soovituslik lapse vanus – 9 kuud kuni 2,5 aastat. Väga oluline on teha ilus ja pidulik fotosessiooni taust, mida saab kaunistada meie e-poe dekoratsioonidega (õhupallid, kärgpallid, vanikud, paberkaunistused ja muud peotarbed).

See traditsioon tuli USAst, kust on tulnud palju efektseid tähtpäevade tähistamise tavasid.

USA-s tihtipeale korraldatakse suurt pidu lapse esimese sünnipäeva puhul. Loomlikult kutsutakse palju külalisi – peole tulevad kõik lapse ja vanemate sõbrad. Tehakse candy-baari ja kutsutakse animaatoreid. Aga lisaks sellele korraldatakse ka fotosessiooni, kus osalevad ainult perekonna liikmed –  laps ise ja tema vanemad. Midagi ei sega ja perekond saab keskenduda fotosessioonile.

Traditsioon on pärit Mehhikost

Aga kui uurida seda teemat natuke põhjalikumalt, siis me saame teada, kust see traditsioon sai alguse. Eksisteerib mitu teooriat.

Üks teooria ütleb, et see tava tuli Mehhikost. Arvestades sellega, et USAs on suur osa elanikkest pärit Mehhikost, tundub, et see teooria on õige.

Mehhiklased tähistavad tähtpäeva nimetusega Mordida – esimisel lapse sünnipäeval  keegi lükkab ta tordi sisse. Külalised seisavad sünnipäevalapse kõrval ning hüüavad “Mordida! Mordida! Mordida!”, mis Hispaania keeles tähendab “Hammusta!”. Peale sünnipäevatordi küünlade puhumist ema või isa seisavad lapse selga taga ning lükkavad ta näo tordi sisse. Ja siis kõik külalised õnnitlevad last ning teevad palju lahedaid pilte tähtpäeva mälestuseks.

 

Teine teooria väidab, ei traditsioon on seotud sarnase pulmatraditsiooniga, kus pruut ja peigmees määrivad üksteist pulma tordiga.

Aga, näiteks, antiikses Roomas peeti, et kui visata tordi pruudisse, siis tema saab sünnitada oma mehele palju lapsi.

Kust tulid sünnipäeva tort ja küünlad?

Aga kust tuli kõige levinum sünnipäeva traditsioon – tordi söömine ja küünlade puhumine?

Siin on samuti mitu varianti. Siin on toodud mõned nendest:

1. Vanad kreeklased tõid jumalannale Artemiidale kingituseks ümmarguseid kooke ja torte, aga nende ümmargune kuju sümboliseeris Kuud.

2. Keskaegses Saksamaal sünnipäeva traditsioon oli alati tihedalt seotud Jeesuse sündiga ja sünnipäeva tordi tehti ümmargusel kujul, mis sümboliseeris imiku mähkmeid.

3. Keskaegses Inglismaal oli traditsioon küpsetada koogi, mille sees olid igasugused pisiasjad – mündid, sõrmused ja nii edasi. Kui kook oli lõigatud tükkideks, siis vaadati, kes mida saab oma tüki seest. Näiteks, kui koogi sees oli münt, siis see tähendas, et tulevikus ootas inimest jõukus ja rikkus.

Tava panna tordi sisse küünlaid võib olla seotud esimese ja teise punktidega. Kreeklased panid küünlaid selleks, et kook oleks rohkem sarnane sädeleva Kuuga. Sakslased aga hakkasid valmistama ilusaid küünlaid ning panid neid tordi sisse usulistel põhjustel. Sel juhul küünlad sümboliseerivad elu valgust.

Peale selle just Saksamaal oli laiali levinud traditsioon puhuda küünlaid oma sünnipäeval, sest usuti, et puhudes küünlaid teie soov lendab taevasse koos nende suitsuga.