Originaalne kingitus lapsele – pinata

   

[geot country=”Estonia”] Hello Estonia! [/geot]

Kust pinata tuli?

Keegi ei saa täpselt öelda, kust on pärit pinata. On teada, et XIII sajandis tõi Marko Polo Hiinast Itaaliasse ühe lõbusa meelelahutuse. Hiinas talle meeldis üks huvitav kohalik tava – hiinlased meisterdasid paberist koduloomaid ja kinnitasid nende peale kahvlid ja labidad. Need nukkud olid täidetud seemnetega ning Uue aasta tähistamisel neid murti keppidega. Siis paberitükke põletati ja koguti tuhka, mis pidi tuua õnne terve aastaks.
Pinata Euroopas

Hiljem see traditsioon oli veidi muutunud ja sai Paastu sümboliks. Kõige populaarsemaks see mäng sai Hispaanias. Esimesel pühapäeval peale paastu õues murti savi potid, mis olid täidetud kommidega.

Veel hiljem pinata sai religioosse tähenduse. Tekkis uus mäng: osalejad panid paelad silmade peale ning ja otsisid riputatud pinatat. Murtud pinatast kukkusid puuviljad ja maiustused, mis sümboliseerisid Jumala annetusi.

Ainult XVI sajandis see tava oli toodud Uue maailma, selleks, et pöörata põliselanikuid  kristluseks. Meelelahutus oli hästi vastu võetud Mehhikos, kus aga misjönäride üllatuseks sama tava eksisteeris juba varem. Aasta lõpus, Huitzilopochtli (päikese ja sõja jumal) sünnipäeval asteegid panid templis savipoti. Selle poti kaunistamiseks kasutati värvilised suled, poti sisse pandi ehted. Poti murti keppiga ja ehted peeti annetusena jumalatele.

Ka Maya kultuuris oli sarnane traditsioon<span, kus osalejad kinniseotud silmadega murdsid rippuvat poti.

Pinata tänapäeval

See mäng sai väga kiiresti populaarseks kogu maailmas. Tänapäeval see on tore meelelahutus pikniku ajal, unustumatu kogemus lastele ja vanematele, kes tahavad tuletada meelde oma lapsepõlve. Pinata kunagi ei jäta kedagi ükskõiksena.

Maailma kõige suurem pinata

Kui tekkis pinata, siis hakkasid inimesed kohe ka võistelda – kes teeb kõige suuremat pinatat. Kõige suurem oli tehtud kampaaniaga Carnaval Cruise lines 2008 aastal Philadelphias. See oli eriti suur mänguasi – 18 m pikkusega ja 7 m laiusega, selle kõrgus oli 19 m. Pinata oli tehtud Troja hobuse kujul, materjalina kasutati paberit ja karusnaha. Pinata sees oli 3 628 kg komme ja see sattus Guinness rekordite raamatusse, kus oli tunnustatud kui maailma suurim pinata.

Kuidas ise teha pinatat

Selle mänguasja saab osta, aga võib ka ise teha. Pinata on pidupäeval nii meelelahutus kui ka ilus kaunistus. Kasutades meie juhiseid, te saate aru, et pinata  tegemine on sama lahe kui selle murdmine.

Algus

1. Valige oma pinatale kuju. See võib olla ükskõik milline. Kõige lihtsam on teha pinatat õhupalli kujul.
2. Pange laua peale mitu ajalehte või teist materjali, mis kaitseb mustusest, sest pinata valmistamine on päris räpane töö.
3. Valmistage segu. Segage kausis 2 tassi jahu, 2 tassi vett 1 supilusikas soola. Segage kokku kuni see näeb välja nagu pannkoogi taigen.

4. Tehke ajalehest ribad laiusega 3-5 cm ja pikkusega 15-20 cm. Sellised tükid hästi katavad õhupalli. Paberit peab olema palju, et saaks teha mitu kihti.

Pinata alus

1. Puhuge õhupalli. On hea kui õhupall on suur, siis sinna mahub ka rohkem komme.
2. Pange segu paberi tükkide peale.
3. Asetage ribad risti kuni terve õhupall on kaetud. Jätke õhupalli all väike koht ilma ribadeta. Kokku peab olema 3-4 kihti, aga pidage meeles, et iga kiht peab kuivama enne  teise kihi algamast.
4. Kui kõik on tehtud, andke pinatal kuivatada ja kõvemaks saada.

Pinata kaunistamine

1. Värvige pinatat ühe värviga,  et saada ühtlase pinda.
2. Kleepige kreppipaberit pinata peale, kui soovite traditsioonilist varianti.
3. Lõigake paberit ribadeks ja kleepige pinata peale.

Pinata täiendamine

1. All peab olema auk, võtke sealt õhupalli ära.

2. Tehke kaks väikest auku suure augu kõrval, pange sisse paela, et hiljem riputada pinatat.

3. Pange sisse kommid, paberi tükid, confetti ja mis iganes veel. Aga arvestage sellega, et pinata sisu kukub maha.

4. Pange kinni auku. Kleepige peale krepp-paberi, et piñata sisu ei kukkuks varem, kui seda hakatakse murdma.

Nõuanded

Ärge kasutage teipi pinata valmistamisel – sel juhul seda ei saa murta.

Pinata kaunistamisel saate kasutada ka suled, kunstlilled, tissue paberit, läikivat paberit ja muid materjale.

Pinata võib olla tehtud ka kogu peo temaatikas – näiteks, ükssarviku kujul, mida saab täiendada meie e-poe “Ükssarvik ja vikerkaar” sarjaga (peokaubad on siin).

Rõõmsat pidupäeva!

 

Pinatad ja muu lahe peokaup on saadaval Happymania.ee e-poes: